Д-р Кирил Сурчев от пет месеца ръководи един от ваксинационните екипи в

...
Д-р Кирил Сурчев от пет месеца ръководи един от ваксинационните екипи в
Коментари Харесай

Нещата, които лекарите искат да знаете, за ваксините срещу COVID-19

 Д-р Кирил Сурчев от пет месеца управлява един от ваксинационните екипи в УМБАЛСМ " Н.И.Пирогов ".

Той и сътрудниците му са единомислещи: " За страдание има много спекулативни теории и лъжи, които се популяризират за имунизациите против ковид. Тази дезинформация повлиява на хората и някак си мисълта да запазят своето здраве и това на околните си отстъпва на назад във времето пред страха, насаждан от съперниците на имунизациите “.

Според Сурчев всичко това е изключително притеснително. А решението, което той и сътрудниците му са взели е да изясняват на всеки какви са ползите от имунизацията, тъй като са уверени, че спасението е точно в нея. " Лекарство към момента не е измислено, a животът е всичко, което имаме “, безапелационен е Сурчев. 

За да способства за разсейването на митовете за имунизациите против COVID-19, д-р Кирил Сурчев отговаря на най-честите въпроси, които е получавал от свои пациенти:

Защо е значимо да се имунизирам?

Това е метод да предпазим себе си и да се върнем към " естествения " живот по-бързо. Едновременно с това си подсигуряваме, че в случай че се разболеем след цялостна имунизация, няма да стигнем до болница и ще прекараме болестта леко, може даже да не разберем.

Как да избера с коя ваксина и по кое време да се имунизирам?

Ако нямате съпътстващи болести и алергии, можете да се ваксинирате с всяка налична и утвърдена за задачата ваксина. В противоположен случай, можете да се консултирате с персоналния си доктор или сътрудника, дежурен във имунизационния пункт, с цел да извършите осведомен избор.

Предпазвам ли и околните си, като съм имунизиран?

Да. Предпазвате ги като доста намалявате вероятността да се болестите и несъзнателно да предадете инфекцията и на вашите близки.

Има ли опция и с ваксина да се разболея?

Да, въпреки имунизацията да не защищава изцяло от заразяване, към този момент са насъбрани доста количество научни данни, които потвърждават, че тази възможност доста понижава. Най-важното е, че само посредством ваксинирането сме предпазени от тежко протичане на заболяването, затрудненията свързани с нея и даже от гибел в резултат на влошено здравословно положение поради COVID-19.

Има ли заплаха за хората с хронични болести да се влошат след имунизация?

Не. Не е потвърдено, че при хора с хронични болести се следят повече или по-сериозни странични резултати. При вероятно заразяване вероятността обещано хронично заболяване да се утежни или да се отключи още веднъж е в пъти по-голяма, в сравнение с хипотезата това да се случи по отношение на каквато и да е ваксина. Все отново имунизациите са минали клинични изпитвания в няколко етапи, следен е резултатът им върху огромни групи от хора - в това число с разнообразни болести, години, килограми, пол и така нататък

Извън това, жителите би трябвало да знаят, че всеки случай се преценя самостоятелно. Всички съпътстващи болести се оповестяват на лекаря и преди да се сложи имунизацията, се преценя кой вид ваксина е най- подобаваща – иРНК или аденовирусна.

Има ли възрастова група, която е най-важно да се имунизира?

Да, възрастните хора. Хората след 60 - 70-годишна възраст постоянно имат няколко съпътстващи болести, съпротивителните сили и обезщетителните благоприятни условия на организма им са понижени. Всичко това е причина боледуването при тях да е обвързвано със доста по-голям риск от тежко протичане, затруднения и гибел.

Какви са плюсовете и минусите при имунизация?

Плюсовете - отбрана от тежко протичане, дълготрайни затруднения и гибел при боледуване; опция за свободно пътешестване и връщане към метод на живот, непосредствен до този преди появяването на вируса.

Минуси няма.

Преболедували за какво да се имунизират?

Имунитетът, добит при боледуване, не е безконечен съгласно изследванията. Следователно преболедувалите рискуват наново заразяване, което да протече по-тежко от първото. Засега рекомендацията е да се сложи ваксина към 6 месеца след боледуване, с цел да се подсигурява поддържане на имунитета.

Какво желаете да кажете на скептиците по отношение на имунизирането?

Всеки има независимост на мнение, само че е добре то да се образува въз основа на тествана и научно потвърдена информация, а не от " подправени " вести, както е съвременно да се назовава дезинформацията. Вие можете ли фактически да докажете подозренията си с достоверни източници, разнообразни от тайни теории? Ако отговорът е не, то е добре да отделите няколко часа, с цел да се информирате за действителността, обвързвана с имунизациите. 

Д-р Сурчев споделя: " Вече повече от година животът ни е друг поради COVID-19. Сблъскахме се с пандемия, за която никой не беше подготвен. Отделихме се от околните си, прекъснахме обществените си контакти. За благополучие към този момент има метод да победим ковид и той е единствено имунизацията против COVID-19 ".

Младият доктор не крие разочарованието си от разнообразни изявления и отзиви против имунизирането, изключително в обществените мрежи, без в тях да има обосновка, научни данни или здравна експертиза. Самият той е преболедувал COVID-19 в края на предходната година, а през март тази година е ваксиниран.

От края на декември 2020 година до в този момент над 50 хиляди жители са минали през зоните за имунизация на " Пирогов ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР